1. Primera fase: abast i recopilació documental dels edificis, instal·lacions i infraestructures.
2. Segona fase: inspecció inicial visual d'amiant en edificis, instal·lacions i infraestructures sospitosos de contenir amiant.
3. Tercera fase: identificació i avaluació de l'amiant detectat en edificis, instal·lacions o infraestructures.
4. Quarta fase: execució de les mesures preventives sobre els materials amb contingut d'amiant a eradicar.
5. Cinquena fase:
execució de les mesures correctives sobre els materials amb contingut d'amiant eradicat i destí del residu.
ACM 2020 considera que el Cens de l'Amiant ha d'incloure tots els materials amb contingut d'amiant d'un edifici, tant de l'exterior com de l'interior. Per això, l'ús de la teledetecció per detectar cobertes d'amiant-ciment és només una petita part del procés d'identificació, ja que hi ha molts més elements i materials que no es poden detectar amb aquesta tecnologia.
L'objectiu d'un cens és detectar materials amb amiant o sospitosos de contenir amiant: localitzar-los, fotografiar-los i, si és possible, quantificar-los.
ACM 2020 elabora una base de dades georeferenciada que recull tots els edificis, instal·lacions i infraestructures que contenen amiant i en quin estat de degradació es troben, per poder establir unes prioritats de retirada en funció de la perillositat. La mateixa eina, eventualment, permet el control de tot l'amiant detectat, retirat i enviat a un gestor autoritzat.
Les dades que s'inclouen al Cens Municipal d'Amiant es poden recollir per element MCA i són: Municipi, Element MCA, Dades Cadastrals, Coordenades X Y, Longitud, Latitud, Adreça, Quantitat, Estat de conservació, Com s'ha identificat, Titularitat, Ús, Observacions, pressupost aproximat per a la seva retirada, prioritat, mesures preventives, etc.